Türkiye’nin deprem bölgesinde kurulu olması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde son yıllarda kentsel dönüşüm seferberliği başlatıldı. Olası bir depremde can ve mal kaybını azaltmak için yapılan kentsel dönüşüm projeleri zaman zaman çok sert tartışmalara neden oluyor. İnsanlar yaşadıkları evlerinden kentsel dönüşüm gerekçesi ile çıkmak istemezken riskli yapıların dönüştürülmesinin hayat kurtaran bir hamle olduğu biliniyor.
KAÇ YILLIK BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRİYOR?
Bir binanın eski olmasının kentsel dönüşüm için yeterli sebep olacağı algısı kentsel dönüşüm konusunda çeşitli kafa karışıklıklarına neden oluyor. Eski bir binanın kentsel dönüşüme alınması tek kriter ile olmuyor. Bir binanın kentsel dönüşüm kapsamına alınabilmesi için binanın risk durumu da dikkate alıyor.
1999 YILI ÖNCESİ YAPILAN BİNALAR RİSKLİ
Türkiye’de kentsel dönüşümde alınan ilkesel karara göre 30 yıllık binalar ekonomik ömürlerini tamamlamış olarak kabul ediliyorlar. 30 yaş ve üzerindeki binalar kentsel dönüşüm değerlendirmesine alınabiliyor. 1999 yılından sonra deprem yönetmeliği ile daha güvenli binalar inşa edildi. Ancak 1999 öncesi yapılan binalar genelde kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor.
RİSK RAPORU KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ANA KRİTER
Kentsel dönüşüm süreçleri oldukça merak edilen konulardan birisi oldu. Eski binalarda yaşayan vatandaşlar kendi binalarının da kentsel dönüşüm kapsamına alınıp alınmayacağını öğrenmek istiyorlar. Bir binanın kentsel dönüşüme alınması için iki ana kriter bulunuyor. Bunların ilki binanın yaşıdır. Ancak bunun üzerine bir de bina risk raporu olması gerekiyor. Uzmanlarca hazırlanan bina risk raporunda riskli yapı kararı verilirse o bine kentsel dönüşüme girebiliyor. Lisanslı kuruluşlar tarafından hazırlanan bina risk raporları ile bir bina için kentsel dönüşüm süreci başlatılabiliyor.